Näyttelyt 2019

Muistojen kultaa – nuoruuden hurmaa

Matka Muistojen maille jatkuu. Kylänraitin taksiasema, kampaamo,  messuosasto, huoltoasema, baari tanssilava ja  kino esittelevät 1950 – 1960 –lukujen  elämää – muistojen sävelet soivat  ja ajan elokuvat esittäytyvät. Aikakautta  ja sen tunnelmia kuvittavat uuden  näyttelyn pirteät julisteet, joiden kesäinen sanoma kiirii lähiluontoonkin…

Ruudun takaa – puvut tarinoivat

Komeat puvut jännine tarinoineen ”istuvat” 1800-luvun aitoon tunnelmaan restauroituun kartanoon uskomattoman hienosti – kokonaiselämys, jonka puvustuksen hienouksia tuntematonkin voi helposti kokea. Tämä ajatus mielessä Arja Torkkomäki otti yhteyttä Yleisradion puvustoon.

Näyttelyidea herätti Yle:ssä heti kiinnostusta ja niinpä jo valkoisten hankien aikaan kutsuimme asiantuntijat tutustumaan tiloihimme. Vanha miljöö otti idean ihastuneesti vastaan. Tilat katsottiin, kuvattiin ja suunnittelu käynnistyi.

Ylen pukusuunnittelijat Satu-Marja Nygren ja Elina Lario valitsivat kesänäyttelyyn noin 30 pukua, jotka asettuivat kartanon tunnelmaan erityisen hyvin. Pukuja näyttelyyn valitessaan he muistelivat myös suomalaista televisiohistoriaa ja sitä, missä kaikessa hauskassa he itsekin ovat olleet mukana.

Näyttely onkin samalla kuin Ylen puvuston ensi-ilta, sillä näin laajasti se ei ole ollut aikaisemmin esillä. Kukin puku ilmentää aikakautensa ilmapiiriä moninaisemmin kuin olemme tulleet ajatelleeksikaan. Näyttelyssä valotetaan pukujen tarinaa, miten ja millaisin ajatuksin ne syntyivät ja mitä piilomerkityksiä puvut kätkevät komean olemuksensa lomaan. Luonnollisesti myös pukujen roolihenkilöt esittäytyvät ja tietoiskut täydentävät pukujen sanomaa.