Näyttelyt 2022

Näyttelyt

Muistojen kultaa – nuoruuden hurmaa 1950–1960 -luvuilla

Hovilan kivinavetan yläkerran näyttelykadulla ja keskusaukiolla.  Yle TV 1:n Vintage-valtakunnan ensimmäisen tuotantokauden jaksossa 2 oli katsaus näyttelyymme. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa. Ohjelmasarjan kolmannen tuotantokauden jaksossa 4 näyttely oli esillä 7.4.20, jossa suunniteltiin näyttely-ympäristössä toteutettavaa aikakauden muotinäytöstä. Muotinäytös näytettiin jaksossa 7 Tv1:ssä huhtikuun lopulla. Jaksojen pariin pääset linkeistä https://areena.yle.fi/1-50203291 ja https://areena.yle.fi/1-50203307

Päärakennuksen näyttely

NAULAN KANTAAN

Näyttelymme idea syntyi tarpeesta nostaa esiin päivän piirrosten merkittävä rooli tärkeiden kysymysten esittäjänä. Vaikuttimena oli myös vasta nyt esiin kummunnut suomettuneisuuden ajan purevakin kritiikki. Karihan oli yksi harvoja, joka ei vallanpitäjiä nöyristellyt. Samanlaista viehtymystä vaiettuihin aiheisiin on myös Heikki Paakkasella, joka edelleen jatkaa hyvin monipolvista uraansa sanan ja kuvan ammattilaisena.

Taiteilija on riippumaton, lahjomaton ja utelias. Hänen tehtävänsä on esittää outojakin kysymyksiä, mutta ei antaa vastauksia. Pilapiirrokset ovat arkipäivän taidetta ja parhaimmillaan taideteoksia, aikansa ikoneita.

Kari on kuvannut työtään terveen järjen äänenä vallanpitäjien suhmurointia vastaan. Omien sanojensa mukaan hän oppi sota-ajan korsuissa suomalaisuudesta alueellisine vivahteineen enemmän kuin oli uskonutkaan. Sivistyssukuun syntyneelle Karille tulivat kansanihmiset eri puolilta maata tutuiksi. Kantahämäläinen, vähäeleinen huumori häntä viehätti, samoin karjalainen elämänilo.

Heikki Paakkasen luonteen laatua on hänen useiden kirjojensa kustantaja Kai Linnilä kuvannut ilmeikkäästi: ”Kirkas valonsäde punkee aina Paakkasen kompostiin”. Komposti symboloinee Heikin viehtymystä kansanperinteeseen moninaisine ilmentymineen, jotka hän tarkasti rekisteröi ja tallentaa ajankuvaksi. Somerolle viisikymmentä vuotta sitten muuttaneena Heikki on hyvin ihailtavasti säilyttänyt kaupunkilaispojan katseensa tehdäkseen autenttisia havaintoja maalaiselämästä.

Näyttelyssä on esillä noin 50 teosta Hovilan kartanon päärakennuksessa ja väentuvassa. Piirrokset on sijoitettu 1800-luvun lopun aitoon tunnelmaan restauroidun kartanon, saleihin, kamareihin, kuisteille ja väentupaan. Teosten ohella on siis samalla mahdollisuus tutustua kartanoon. Piirrokset ja vanha miljöö antavat näyttelylle rauhalliset, sopuisat puitteet. Näyttely ja tilat- kokonaiselämys.

Väentupa

Päärakennuksen ohella Heikki Paakkasen piirroksia on esillä myös väentuvassa.