Ajankohtaista2020-04-08T07:25:27+00:00

Päivä ihanin – Muistojen kesäpäivä

Hovilan kesäpäivää vietettiin 27.7.19 klo 12 -17 Muistojen kultaa -näyttelytilassa. Yleisöä oli saapunut runsaasti paikalle. Ulrika Bacherin juontamassa lämminhenkisessä muotinäytöksessä  esiteltiin asusteita 1920- luvulta 1960-luvulle sekä eri aikakausien tyylisuuntia. Masa Salorannan orkesteri tunnelmoi ajan hengessä. Tapahtuma kuvattiin YLE TV1:n Vintage-Valtakunta-ohjelmaan, jonka vetäjät, Mike Kairenius ja Tomppa Kekäläinen olivat tietenkin paikalla. Muuutama Vintage-kauppiaskin esitteli auliisti valikoimiaan. Muistojen kultaa -näyttelytila tarjosi mitä parhaimmat puitteet kesäpäivän taide-elämykselle. Vintage-valtakunnan kolmannen tuotantokauden jaksot alkoivat TV1:ssä  maaliskuussa 2020 ja ovat katsottavissa YLE Areenassa, kuten myös jo aikaisemmin nähtyjen tuotantokausien ohjelmat.

Puutarhaesittely ja omenamaistiaisia ryhmille

Puutarha oli mukana Avoimet puutarhat-tapahtumassa ja avoinna 17.7.22 klo 13 – 17. Tilaisuudessa oli Matti Torkkomäen esitys puutarhan perustamisesta, valituista lajikkeista ja erikoisuuksista – myös käytännön hoito- ja varttamisesimerkkejä. Saatavilla oli myös omenapuun taimia, muutamia harvinaisempiakin.

Viidenkymmenen omenalajikkeen perinnepuutarha alkoi tuottaa satoa. Kesän 2021 sato ei ollut kovin runsas, mutta hyvälaatuinen. Kauden suosikkeina mm. Diamond, Suislepp, Talvikaneli, Mustialan valkea ja punahehkuinen Åkerö Hassel, jotka raikkaan makoisia yhä marraskuussa.

Puutarhaesittely on ryhmien varattavissa ja sadon kypsyessä tarjolla on myös maistiaisia. Jäljittelemättömiä makuelämyksiä tarjoavat tavanomaisten lajien lisäksi mm. Amorosa, Auksis, Diamond, Eppulainen, Kavlås, Gallen, Junost, Konsta, Lepaan liereä, Moskovan päärynäomena, Mustialan valkea, Pekka, Pärnyn syysomena, Rubin, Rupert, Sandra, Sagulinin päärynäomena, Studentskoje, Suislepp, Tallinnan päärynäomena, Sugisdessert, Bergius, Sävstaholm ja Åkerö Hassel. Kotiinviemisiä sadon mukaan. Saatavilla on myös perinnelajien taimia.

Kuvassa komeilee Moskovskaja zimnoje, joka voi tuottaa jopa yli kolme sataa grammaisia hedelmiä – säilyvät reippaasti yli joulun, aina helmikuulle saakka.

Perinneomenalajikkeista on ryhmille tarjolla myös kuvaesitys, jossa on runsaasti tietoa myös omenien jalostamisesta (varttamisesta), omenalajikkeidemme historiasta ja niiden tiestä maahamme.